Варненски Гларус: Свободата да пишеш - Безценно!

Варна, мирис на море, яки мацки... и едни хора, които обичат да пишат. Накратко, това е Варненски Гларус. Пием, ходим по кръчми и дискотеки, гледаме мачове и мразим цензурата :)

Варна като цяло е много хубав град, според хората които не живеят в него целогодишно, а идват за по 2 седмици през лятото. Смятам да оборя това мнение, тъй имам толкова много причини да мразя града си, че сигурно няма да ми стигне една тетрадка от 80 листа A4 формат. Както и да е, аз ще се спра на 6 причини. ПОЧВАМ:

1. Изсякоха дърветата на Севастопол (който не е от Варна да не пита какво е това и къде се намира, за да не му се смеем). Вече няма къде да седнеш на сянка за 10 минути и да врътнеш 1 цигара, оглеждайки мацките.

2. Автобусите минават на през 25 минути в най-добрия случай. И след като сте изпаднали почти в нервна криза се качвате в обор, за който плащате 1 лев. Температурата вътре е поне 40 градуса дори в най-студените летни дни, а през зимата е ... приятно замръзващо. Освен това в жегите, ако сте прави, почти винаги ще ви наложи, дори и да трябва да пътувате само 1-2 спирки, да се сбъскате с поне 3-4 потни мишнички. Някои ще кажат "Ще повърна!" - Дааа, така си е. Най-смешното е, че минава автобус с климатик (едно голямо на тавана му), влизате вътре и ............... да не си помислите че ще е пуснат *смях*. Нали сме цигани, трябва да се пести от всичко, все пак билета е 1 лев! За капак на всичко, забравете за автобус след 23:30 - тогава е последният, и то за курорта Златни Пясъци.

3. Липсата на малки кошчета за боклук по улиците. Звучи странно, но ако се отклоните с около 100-ина метра от централната част на града, присъствието на тези жизненоважни за чистотата "екстри" някак си започва да ви липсва. Вървите си по улицата, ядете дюнерче, от което капе мазнина, и след като го асимилирате започвате да се оглеждате къде да си хвърлите гнусната хартия. Вървите около 500 метра - кошче няма - още толкова и пак няма кошче или кофа за боклук. Вече солидно изнервени взимате генералното решение - "Хартията се разлага бързо, що да не я метна примерно ей там зад онази кола?". Оглеждате се набързо и замервате гумата на колата. Ето как процедират повечето хора, което се дължи на липсата на кошчета. Да, и аз правя така, ама не ме е срам да си го призная!

4. Тесните улици (включително булевардите) са проблем. Лятото е пълен АД. Вчера пътувах към курорта Златни Пясъци по работа и опашката в посока Варна бе дълга 9 километра. АМА това е главен път мамка му! Освен това и в центъра е нещо подобно, особено сутрин към 8 и вечер към 6. Главният булевард Мария Луиза (другата му част е 8-ми Приморски полк) е с по 2 ленти за всяка посока - трагедия. Спомням си че неотдавна му правиха ремонт (не повече от 1 година), а вече прилича на гофрета.

5. Селянити, които говорят толкова миеко, че понякога се чудя дали гуворят на български. Да говорим мека, но поколенията след моето (аз съм набор '86 - Чернобилче) направо са пълен ужас. Друг е и въпроса че околните "селски катили" се преместиха в града. Положението е най-трагично в Петък и Събота, когато портите на гетото Владиславово се отворят и всички "най-гулемииии" отиват на дискотека. Походката е в стил "Карам новото Lamborghini" и дрехите са от Колхозния пазар и са на обща сума 50 лева... ама по тях пише Armani, нищо че от 1 километър си личи че са пълни ментета :) Те нека си мислят че не се забелязва.

6. Надутите "кифли", които си мислят че всеки е длъжен да им обръща внимание. Знам че тази група от ... ъъъъ ... май им виках едно време ТП (тъпи п***и)... присъства във всеки град, но тук присъствието им с доста висок %. Такива същества, както и "троловете" веднага влизат в личния ми скисък "По-добре чикия". Само за протокола, той е точно противоположен на "Клуб 20" на колегата :).

ПС: Причините, които посочвам са 6, защото така ми харесва! В текста може да има правописни и граматически грешки, но така е като се бърза.

Следващият път ще посоча 6 причини поради които обичам Варна.

16 Коментари:

Анонимен каза...

Варна е може би най-европейския български град. Вярно, че го посещавам по за две седми;ци през лятото и освен това последните години ходя на юг. Но имам страхотни спомени от Варна. А причините, поради които мразиш Варна, важат и за всеки друг български град. Аз например заради същото мразя София. Очаквам да прочета защо обичаш Варна, за да разбера дали и аз поради същото обичам София...

Анонимен каза...

za6to vsi4ki sa tolkova zle?kak se e nael tozi da izkazva dori mnenieto si tuk nqmam predstava.kato ne vi se otdava ne se izlagaite.ako iska6 da napi6e6 ne6to pone sedni i pomisli predi da si napisal purvite gluposti koito ti idvat na uma ili si gi 4ul ot nqkoi drug ama presuzdal po nai-tupiq na4in s tvoq beden re4nik. da se smeq li ili da vi sujalqvam...

Анонимен каза...

Напълно те подкрепям в това което всички виждаме в какво се превръща Варна.Речникът който ползва6 не е най-добрия, но за сметка на това важното е какво чувства6.
Вината за това в какво се превръща на6ия град не е лично твоя.Позволихме на разни "селяни"(да не използвам по-силни епитети) да ни управляват-в т. ч. кмета и общинските съветници.
Не можахме да си опазим града.Вината си е на варненци.Миналата година мафията дори не ме допусна да гласувам връщайки се от UK само заради това, а пък аз се надявах да си дам вота за някаква промяна.Явно съм бил много наивен.

Анонимен каза...

Автора някак си противоречи сам на себе си. Уж искал да гледа мацки, пък после пише, че са надути "кифли". Виж сега мойто момче, кой селянин кой не, първо не си на ясно със себе си и някви такива работи, след това сядай да пишеш каквото и да е.

Анонимен каза...

Човек, такова посредствено мнение може да напише всеки за всеки един град в България. Я вземи се разходи малко извън родният ни град, че да оцениш неговите предимства. Не ти говоря само за 2 седмици,ами си поживей малко без "кифлите" и владиславовските гангстери, да видим дали ще ти пречат, като се върнеш. Не случайно си спечелихме титлата "Най-добрият град за живеене в България". Катили и кифли ще има винаги и навсякъде, също така и такива като теб, където само мрънкат и се оплакват. Иди си на село тогава или си намери по-добър град, където няма да имаш за какво да се оплакваш. Сам си си го написал, че искаш да седнеш някъде и да оглеждаш мацките(кифлите) и после "По-добре чикия"....мисленето ти не се различава много от това на кварталния селтак...

Димитър Димитров каза...

Ето ги гениалните изказвания... като гледам пак коментари без покритие. Първо, може би съм живял достатъчно време и на други места, за да остана с такова "посредствено" впечатление за родния ми град. Второ, правото да пиша си го давам аз, за "интелегентните" - прочетете закона за свободата на словото и печата, тогава може да пробвате пак да коментирате. И трето, за да се върна да живея във Варна, значи има причина да го направя... а можех да остана в Дубровник.

PS: Към великият "Анонимен" с богатия речник - знам че те е яд че не си го написал ти... ама нали ти е богат речника, дори на кирилица неможеш да пишеш. Щом смяташ че можеш да напишеш нещо "по-богато", заповядай, изпрати ни го, пък ако евевнтуално ни допадне невероятният ти изказ може и да го публикуваме. Само че се съмнявам че ще имаш смелост дори да изразиш собственото си мнение открито и без заобиколки пред по-голяма публика, както ние правим.

Dessa каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Dessa каза...

За №1 няма как да не се съглася, ама не заради тъпите кифли и сборището на всевъзможна сган, в която се беше превърнала Севастополската градинка, но пък - споко, практиката ще се поднови. Причината е, че просто мразя да се режат и осакатяват дървета, особено такива, които превъзхождат по години и здраве ония ми ти потни и мургавички чиляци с трионите.
№2 Проблемите с обществения транспорт не са нови и непознати на другите по-големи градове, като София, Пловдив, не, не, не си мислете, че сега ще напиша Бургас, ние сме местни шовинисти ;) та - не е частен случай. Същото се отнася и за №3.
Виж, за №4 няма как да не се съглася, защото щом сме третия по големина град, клонящи към втория, то и пътищата ни трябва да се поразширят така, че поне главните артерии да "дишат", но... да е жив и здрав Вечният, както си го наричаме или с думи прости Кирил Йорданов и ТИМаджии, които си го подкрепят... или юркат, но и в двата случая - яко, та ще чакаме на някоя мутра да й изсъхнат орехчетата от чакане на Червения или Мария Луйза и проекта ще бъде неименуемо одобрен от общината.
Що се отнася до №6 за "миекиа" говор и имитациите от Колхозния, които си вървят на кило - също не е нещо несрещано и нечувано. Провинциалната мИчта в действие. По-тъпото е, че същите тия провинциалистчета, заемат местата по конкурсите и изпитите за средните и висшите ни у-ща с едни почти или направо перфектни дипломи, дължащи се на "малките селцета", "общински райони" и тн, в които у-ще-то е едно, а най-малкия зачатък на интелигентност се поощрява с шестици.
№6 - Надути кифли ли? Че закъде сме без тях, без онзи сладък контраст, който обявява и следва сляпо модата и изискванията "на пазара". Или просто - за всеки му по нещо.
Айде, със здраве.
Поздрав - Целогодишно Морски.

Анонимен каза...

И в София е така, ама вие поне си имате море...

Анонимен каза...

Скъпи писателю! Искрено уважавам хора, които застават зад идеите си, но и които позволяват критика и успяват да отговорят по интелигентен начин, доказвайки правотата на това което пишат...
Виж, ти си още малък / Чернобилче казваш/ може би и това е причината...:)

1. Много ти липсват дърветата на Севастопол? Абе и аз трудно ги преживях, но да си призная- като една от онези варненски 'кифли' се чувствам по - спокойна да минавам вече през градинката, без да се притеснявам от наблюдаващите чикиджии, пущеши цигари по пейките...Разпозна ли се?:П
2. За автобусите няма да коментирам...проблем на Варненци е нежеланието им да походят малко пеш или да покарат колело от точка А до точка Б...От там и затлъстяването сред твоите наборки...Или анорексията, ама това е друга тема на разговор..Тъй като всеки срещнат цървул има минимум по 2 коли, оттам и проблем 4. Аз съм твърдо против пътищата във Варна да продължат да бъдат разширявани за сметка на зеленината...Искаш да станем поредната магистрала??

За проблем номер 3, който описваш - сигурно ти си бил един от стачкуващите да остане Улицата на Глада? Мазните дюнери, които описваш не са част от Варна...Хайде добре и аз цапвам един мноооого рядко, но странно как винаги намирам къде да изхвърля хартийката - никога не е било под някоя гума...Това май вече е до възпитание...

Относно МИЕКАНЕТО, човек сам може да си възпитава говора...Пък и малко регионализъм няма лошо...Да не се губи чара на 'кифлите'

И пак да кажа, относно тези последните...не знам каква е алтернативната дума на 'кифла' в мъжки род...Но теорията ти 'по-добре чикия' със сигурност действа, защото с такова отношение, приятелю, само това ще ти остане:)

С най-добри чувства от една Варненка!

Анонимен каза...

от АполоН

Извинете , но Варна не беше ли града с най-много херо-боцери ?

Димитър Димитров каза...

Дени, ти общо взето каза това, което бих написал ако не бързах, докато драсках мислите си (работа ме чакаше тогава).

А пък за последния Аннимен (над мен) - ми не знам направи проучване и ни го изпрати (виж За Контакти). Може и да се навием да го пуснем. Аз лично съм далече от тези "неща" вече... А ако случайно предлагаш нещо - давай, може да врътнем някоя далаверка :)

Unknown каза...

Все едно описваш С О Ф И Я !!!

Unknown каза...

Пич, много добре правиш, че изказваш открито мнението си. Просто човек не трябва да се примирява с това което се случва около него. И ако въпроса е за 20 кошчета и аз мрънкам :)
Аз мрънкам за 7 бездомни кучета в един от кварталите в София :)

Svuio каза...

С изключение на Севастопол останалото може да се каже за другите по-големи градове в страната. А някои от нещата и за по-малките. Така, че не бих слагал етикета "Варна" на пет от шестте ти точки, а нещо по-обобщаващо като оставям на теб да решиш какво да е то.

Анонимен каза...

@Весел Цанков:hahaha nai-evropeiski,hoarata sa nai-golemite selqnduri v bg

Публикуване на коментар


seo google Блог класация