Варненски Гларус: Свободата да пишеш - Безценно!

Варна, мирис на море, яки мацки... и едни хора, които обичат да пишат. Накратко, това е Варненски Гларус. Пием, ходим по кръчми и дискотеки, гледаме мачове и мразим цензурата :)

четвъртък, октомври 23, 2008

По жицата

Инспирирана от многоуважаемия колега Говньо, реших да разпръсна светлината на нАуката из родното виртуално пространство. Дискусия в един български форум на тема "Лепила". След попадане в близо 2,5 годишно забвение, въпросната тема е върната към живот от новорегистрирана юзърка, която за краткост ще наричаме B.

Дискусията взема следния любопитен обрат:

B.: Ааа.. Хайде да се върнем на тематаа.. На мен повече ми харесваше unsure.gif
Таа ... аз имам въпрос .. Някои има ли идея колко лесно се готви едно кале biggrin.gif

Лукреция: Разбира се. Трябват ти само ацетон, чесън и сол.

B.: Чесън .. втф .. huh.gif
хаа и после кво ги правя biggrin.gif

Лукреция: Значи ацетона както знаем служи за разтворител на сухото вещество на лепилото. Сухото в-во от своя страна за добър ефект трябва да е в концентрация 50-60%. Значи чесъна ти трябва защото при нараняване (кълцане или стриване) сяросъдържащите съединения в клетъчните течности на чесъна се разлагат под действието на ензими, които се намират в неговите вакуоли. Съдържащите се в чесъна диалил дисулфид и алицин действат директно на термоПРП (преходен рецепторен потенциал) канали като ги отварят и така активните съставки достигат до обонятелния мозък, на което се дължи и специфичното действие на калето. Солта ти трябва, защото взаимодейства с ацетона, като протича следната реакция NaCL + CH3-CO-CH3 -> HCL + H20 + Na(CH)3; като солната киселина дразни мозъчната кора и оттам се получава чувството на замаяност. Отделената вода помага киселината да не ти изгори мозъка. Любопитна подробност е, че чесънът, поради съдържащите се в него серни съединения, според древната магическа практика гони Дявола и така може би си в състояние да видиш чистата природа на Сътворението, т.е. да се докоснеш до Бог!

друг юзър: dolu, temata smurdi

Лукреция: На чесън ли?

B.: Ха , това е много яко .. И информацията за чесъна е много интересна... Има вероятност и да е доста правилна според мен ..
Хмм .. а иначе имаш ли бегла идея в какви количества трябва да се ползват тези неща.. и това предполагам не е много хитро да се прави в домашни условия

Лукреция: Съжалявам, ама само с това мога дати помогна. Аз съм правила карбамид и фенолформалдехидни смоли, нитроцелулозни и полиуретанови съединения, обаче кале не сме правили. Предполагам си трябва добре оборудвана лаборатория, нали знаеш - лакмуси, пипетки, ел. везни и такива неща, щото иначе може да гръмне нещо или да ти разяде ръцете например. Мисля, че кале правеха едно време в Мегахим и Оргахим - Русе, в Химатех и Лакпром, ама отдван не съм виждала. Мисля, че ръководството реши, че природните компоненти като чесъна са твърде морално остарели и ги спряха. Нещо като случая с туткала и ония лакове дето се получаваха от краве мляко.

C.T.: ацетона можеш да го добиеш като добавиш към сярна киселина хидрогенен агент. Намираш си 500гр. тритий и обикновен водород, нагряваш ги до милиарди градуси по Целзий, получава се термоядрен синтез, губи се маса и се отделя енергия и ацетон

Лукреция: Аз не бих приложила точно този метод, със загубата на маса губим и значително количество бозони на Хигс, мсиля, че вече са станали доста скъпи. Ацетона аз бих го получила като взема оцет и ацетизал. Излиза по-евтино, мисля.



Живеем в странен свят, you know...

0 Коментари:

Публикуване на коментар


seo google Блог класация